Sjukt stressad på jobbet?

SvD Näringsliv skriver i en artikel om att vi trivs allt sämre på våra jobb, och att framför allt tjänstemän upplever stor psykisk stress.

Stress är det näst vanligast arbetsrelaterade hälsoproblemet i Europa. Nästan var fjärde EU-medborgare är drabbad av alltför hård jobb-stress. Av alla förlorade arbetsdagar står stress för 50-60 procent av orsaken! Det här skriver Europeiska Arbetsmiljöbyrån.

Stressen ökar när företag skalar ner och outsourcar och det krävs allt större flexibilitet av dig, både vad gäller kompetens och arbetstider. Fler korta anställningskontrakt, sämre arbetstrygghet och allt sämre balans mellan arbete och fritid är också orsaker till att människor mår dåligt på sina jobb.

Stress är inte alltid en källa till ohälsa, läs den här artikeln på Psychologytoday.com. Men om du är ohälsosamt stressad är det svårt att bli lycklig på jobbet, eller överhuvudtaget. Det blir svårt att känna att du lever ett meningsfullt liv. Det viktigaste är att du kommer ihåg att din situation går att förändra – DU kan förändra den!

Du behöver ta reda på vad det är som stressar dig. Är kraven orimliga? Längtar du egentligen efter något annat? Ta gärna hjälp av nära vänner eller någon coach som du känner förtroende för för att gå till botten med din stress!

Är du ohälsosamt stressad av ditt jobb? Här är de symptom som du kan se upp med: 

– Om du får förändringar i sin sinnesstämning eller ditt beteende, till exempel problem med kolleger, en känsla av irritation eller obeslutsamhet, eller problem med det jobb du gör.

– Om du får känsla av att inte orka med eller att du inte har kontroll.

– Om du dricker mer alkohol eller röker mer än vad du normalt brukar.

– Om du ofta upplever hälsobesvär såsom huvudvärk, att du inte kan sova eller har problem med matsmältningen.

Lägg inte ditt liv och välmående i händerna på någon annan. Sätt dig själv vid ratten. Du kan förändra din situation!

Tia & Jaana

Lämna en kommentar